Testen op soa’s
Heeft u onveilige seks gehad? Dan is het verstandig om u te laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), ook wel geslachtsziekte genoemd.
U kunt direct bij onze assistentes (Lotte en Astrid) terecht als u een soa-test wilt laten doen en (nog) geen klachten heeft. Bijvoorbeeld als u onveilige seks heeft gehad of voordat u seks zonder condoom wilt hebben met een nieuwe partner. Het kan ook zijn dat u naar Lotte of Astrid wordt doorverwezen door de huisarts.
Soa behandelen
Als uit de test komt dat u inderdaad een soa heeft, dan moet deze worden behandeld. De meeste soa’s kunnen we behandelen in de praktijk. Als dat zo is, dan maken we een afspraak voor uitleg en behandeling. Dit kan in de praktijk of per telefoon.
Via de website www.partnerwaarschuwing.nl kunt u mensen met wie u seks hebt gehad waarschuwen. Dat kan ook anoniem. Partnerwaarschuwing.nl is van de GGD’en, Soa Aids Nederland en huisartsen. Wij werken hier ook mee.
PrEP
PrEP is een medicijn dat u beschermt tegen hiv tijdens onveilige seks. PrEP is een afkorting voor Pre Expositie Profylaxe:
- Pre betekent vooraf.
- Expositie betekent hier: onbeschermde seks met iemand met hiv
- Profylaxe betekent: medicijn om ziekte (hiv) te voorkomen.
Voor wie is PrEP?
PrEP kunt u slikken als u risico loopt op hiv. U heeft meer kans op hiv als:
- U man bent en seks hebt met mannen
- U transgender bent en seks hebt met mannen
- Seks uw werk is
- U heeft seks met mannen die seks hebben met mannen
Op dit moment is er geen huisarts beschikbaar voor het utischrijvven van PrEP.
Voor meer informatie kijk op de website van Thuisarts of van SoaAidsNederland. Spreekt u geen goed Nederlands? Op Zanzu.nl vind u meer informatie over PrEP in 16 talen.